SMED-Methode - Omsteltijd verbeteren met SMED-lean

SMED-methode

Vraag demo aan

SMED Lean Improvement

Omsteltijd verkorten met de SMED-methode

Single Minute Exchange of Die

Klant order gestuurd produceren is vandaag de dag een veelgehoorde kreet. Een korte omsteltijd is een belangrijke voorwaarde voor een dergelijk flexibel productiesysteem. Productiemiddelen moeten immers snel en in één keer goed worden omgesteld. De SMED-methode (Single Minute Exchange of Die) is een methode om aanzienlijke tijdsbesparingen bij ombouwen te bewerkstelligen. Elk element van een omstel activiteit wordt geanalyseerd en daar waar mogelijk verbeterd. Zo kan worden bekeken of het geëlimineerd, vereenvoudigd of gestroomlijnd kan worden. De essentie van de SMED-Methode is om de omsteltijd verkorting.

Omsteltijd van machine verkorten via SMED-software

SMED-lean - Omsteltijden verkorten-omsteltijdreductie

Vereenvoudigen, elimineren en stroomlijnen

De SMED-methode is een methodiek om omsteltijd te reduceren. SMED is bedacht door de Japanner Shingo, een Japanse industriële engineer en leider op het vlak van kwaliteitssystemen en productieprocessen. Shingo was van mening dat omsteltijd terug te brengen is tot enkele minuten, ook als deze op dit moment nog meerdere uren vergt. De SMED-methode is zowel handmatig mogelijk als bij machinaal opgezette productiesystemen. MyPlantFloor is een van de weinige systemen die kan worden uitgebreid met een speciale SMED-Lean module. Deze SMED Lean manufacturing methode focust zich op het vereenvoudigen, elimineren en stroomlijnen van omstel activiteiten waardoor de omsteltijd wordt gereduceerd.

Voordelen van een succesvolle SMED-methode

 • Afname omstel momenten (omsteltijd verkorting)

 • Lagere productiekosten

 • Geoptimaliseerde seriegrootte

 • Snellere respons op klantvragen

 • Minder voorraden aanleggen

 • Verbeterde opstartroutine

OEE-verbeteren - SMED-lean - Omsteltijden-verkorten - Omsteltijdreductie

De 7 basisstappen van de SMED-methode

 1. Observeer de huidige omstel methode en deel ze in stappen/activiteiten in

 2. Scheid in- en externe stappen/activiteiten. Interne stappen kunnen uitsluitend worden uitgevoerd bij stilstand van de machine. Externe stappen kunnen worden genomen als de machine in bedrijf is.

 3. Converteer waar mogelijk van intern naar extern. Denk aan voorverwarming van gereedschappen.

 4. Optimaliseer overgebleven interne stappen of activiteiten en leg de focus op het koppelen van onderdelen van de machine. Gebruik wanneer mogelijk een kliksysteem.

 5. Stroomlijn de externe stappen of activiteiten zodat deze overeenkomen met interne activiteiten

 6. Zorg ervoor dat nieuwe procedures worden gedocumenteerd.

 7. Draag er zorg voor dat bovenstaande stappen wederom uitgevoerd worden. De omsteltijd moet per uitvoering met zo’n 45% verbeteren. En meerdere uitvoeringen moeten leiden tot een omsteltijd van minder dan tien minuten.

   

Meer weten over de SMED-methode? Klik dan hier.

De SMED-add-on van MyPlantFloor

SMED-lean module van MyPlantFloor

Als er sprake is van een grote verscheidenheid aan producten, machines en bewerkingen is het een onbegonnen werk om voor elke productovergang een instructie of geplande omsteltijd vast te leggen. Bijvoorbeeld bij 100 producten en vijf verschillende machines zijn er al 50.000 overgangen mogelijk!

In plaats van een vaste definitie voor elke overgang is de SMED-lean tool in staat om op basis van verschillen tussen materialen in de stuklijsten van twee producten, een omstel instructie en geplande ombouw tijdsduur te genereren. Deze werkwijze bespaart niet alleen heel veel tijd bij het aanleggen van omstel instructies. De SMED-methode van MyPlantFloor biedt in de vorm van een slimme matrix tevens een gestructureerde analyse en aanpak van elk element in een ombouw instructie zodat omsteltijden verkorten beheersbaar wordt.

Vraag naar onze software en ontdek de voordelen zelf

Meer weten over MyPlantFloor software, omsteltijd verkorten en de SMED-methode (Single Minute Exchange of Dies)? Of wil je een demonstratie over productieverbetering? Neem voor informatie contact met ons op. Bekijk ook de informatie over de SMED-lean methode van MyPlantFloor. Contact ons via +31 76 5156572 of via info@agilitec.nl.

SMED-module