Wat is lean Manufacturing? Efficiënte productie met MyPlantFloor

Lean manufacturing

Lean Manufacturing is niets anders dan tijdig, tegen zo laag mogelijke kosten, producten of diensten van goede kwaliteit leveren. Lean is ontstaan vanuit een logistieke invalshoek.

Vraag demo aan

Wat is Lean Manufacturing?

Lean manufacturing: weg met verspilling

Lean manufacturing tool

In productie is er meestal sprake van een keten van activiteiten. De stroom binnen die keten kan vloeiend verlopen wanneer er geen wachttijden of tussen- en eindvoorraden zijn binnen het proces. Het streven naar een optimale flow (doorlooptijd verkorting) maakt dan ook deel uit van de basisbeginselen van Lean, ook wel ‘slanke productie’ genoemd.

Meer weten over Lean Manufacturing? Klik dan hier.

Voordelen van Lean Manufacturing

Wat is lean manufacturing - Verspillingen lean

Voordelen van Lean manufacturing

·         Minder afkeur en/of herbewerking
·         Minder machine storingen
·         Lager voorraadniveau
·         Hogere omloopsnelheid van de voorraad
·         Minder ruimte benodigd
·         Hogere efficiëntie, meer producten per werknemer
·         Hogere leverbetrouwbaarheid
·         Sneller nieuwe producten in de markt
·         Hogere klanttevredenheid
·         Meer gemotiveerde medewerkers
·         Betere relatie met leveranciers
·         Hogere winst
·         Meer omzet

Productie-efficiency_Procesoptimalisatie-software_Efficiency_verbeteren_met_OEE_Software

Optimaliseer de waardestroom

In eerste instantie werd Lean Manufacturing veelal toegepast binnen organisaties waarvan de productie via een serie van opeenvolgende stappen verloopt. In die gevallen zijn er namelijk vele verspillingsbronnen aanwezig die geëlimineerd kunnen worden, met name als de organisatie van een logistieke keten onderdeel is. Het doel van Lean verbetering is om uiteindelijk de waardestroom binnen de organisatie te optimaliseren. Zo veel mogelijk tijd moet worden besteed aan waardecreatie voor de klant. Alle andere activiteiten worden als verspilling gezien. Activiteiten zoals een toeleverketen, een productieproces of een administratief proces. Lean Manufacturing vereist veel aandacht vanuit organisatorisch perspectief. Problemen moeten getackeld worden en iedereen dient hierbij te helpen.

Meer informatie

Neem contact met ons op voor meer informatie over MyPlantFloor en hoe dit product je inspanningen voor Lean verbetering kan versterken, of een vrijblijvende demonstratie. Contacteer ons dan snel via +31 76 5156572 of via info@agilitec.nl.

Productiemanagement