Methodes om een proces binnen je bedrijf te verbeteren

Proces verbeteren Kennisbank

Vraag demo aan

Proces verbeteren in de industrie

Productieprocessen verbeteren

Definities in procesverbetering

Wil je graag de productieprocessen binnen je bedrijf verbeteren, maar weet je niet goed welke opties er zijn? Of begrijp je de terminologie in verband met het verbeteren van een proces niet? Hieronder vind je veelvoorkomende definities op het vlak van productieprocessen verbeteren en verbetermethodes. Wil je meer weten over een methode om een proces te verbeteren? Of staat er een begrip niet bij? Aarzel dan niet om ons meer informatie te vragen.

Lean proces verbeteren software

Methodes om productieprocessen te verbeteren

Lean manufacturing

Lean Manufacturing wordt van oorsprong veelal toegepast om het proces te verbeteren binnen organisaties waarvan de productie via een serie van opeenvolgende stappen verloopt. Binnen deze productieprocessen en procedures zijn uiteenlopende verspillingsbronnen aanwezig die geëlimineerd kunnen worden, met name als de organisatie onderdeel is van een logistieke keten. Het doel van Lean Manufacturing is om uiteindelijk de waarde stroom binnen de organisatie te optimaliseren.

MES

Manufacturing execution systems of MES-systemen zijn informatiesystemen waarmee informatie kan worden uitgewisseld tussen business- en productielaag. Enerzijds zorgt het voor een papierloze verdeling van order en productbeschrijving administratie, anderzijds verzamelt het de productie-data waarmee het verbeteren van productieprocessen mogelijk wordt.

OEE

OEE is een praktisch hulpmiddel om gestructureerd productieverliezen in kaart te brengen. Dit maakt medewerkers bewust van hun aandeel bij het verbeteren van productieprocessen. MyPlantFloor, een productiemanagement-systeem met OEE-functionaliteiten die door configuratie toepasbaar is in elke procesomgeving (óók batchproces) of elk type machine én modulair uit te breiden is, biedt ondersteuning voor verbetermethodes als TPM, SMED en Lean Manufacturing.

SMED

SMED is een van oorsprong Japanse methode om een proces te verbeteren. Met deze verbetermethode kan het omstellen van machines worden geoptimaliseerd. Zo kan aanzienlijke tijdwinst worden behaald. De methode werd voor het eerst succesvol toegepast bij het Japanse bedrijf Toyota. De essentie van de SMED-methode is dat het omstellen wordt gestroomlijnd, handelingen worden geëlimineerd of vereenvoudigd. Daarbij wordt een onderscheid gemaakt tussen interne en externe handelingen. Sommige handelingen kunnen parallel aan het productieproces worden uitgevoerd of wanneer een machine stilstaat.

Industrie 4.0

Industrie 4.0 (ook wel Smart-industrie) is een trendnaam voor de volgende revolutie in de industrialisatie. Het beschrijft de automatisering en gegevensuitwisseling van productiebedrijven van de toekomst. Het bestaat uit autonome cyber-fysieke productiesystemen, The Internet of Things (IoT of IIoT), cloudcomputing en systemen die ons denkproces deels of volledig kunnen overnemen (cognitieve computing). De revolutie zit ‘m vooral in het zelfregulerende vermogen van de productielijn. Het idee is dat fabrieksmachines en processen zelfstandig ‘communiceren’ via de cloud. Een deel van de functionaliteiten van MyPlantFloor hebben nu al betrekking op de Industrie 4.0 vereisten.

Six Sigma

Six Sigma betreft een internationale methodiek die wordt toegepast om het proces op duurzame wijze te verbeteren ten aanzien van het bedrijfsresultaat. De focus bij Six Sigma ligt op de klant, want wat vinden zij nu echt belangrijk? De aanpak Six Sigma leidt op termijn tot een kostenbesparing, een hogere klanttevredenheid, een doorlooptijdverkorting en natuurlijk een verbetering van de productieprocessen. Het betreft een aanpak waarbij wordt geïnvesteerd in medewerkers en hun kennis en kunde.

TPM

Overall Equipment Effectiveness is van oorsprong afgeleid van de Japanse verbetermethode Total Productive Maintenance (TPM). Bij TPM verbeteren kleinschalige multidisciplinaire teams gelijkmatig prestaties van bepaalde productiemiddelen en daarmee het proces. Het meten van de OEE is daarbij een richtlijn. Tevens is dit een middel om verborgen verbreken aan het licht te brengen.

Kaizen

Kaizen is een aanpak in verbetering van de productieprocessen door eliminatie van verspillingen (Muda's, activiteiten die kosten toevoegen maar geen waarde). Het is een dagelijkse activiteit en een proces dat de organisatie menselijker kan maken. Het elimineert overbodig werk en het leert mensen verspillingen te zien en deze te verwijderen.

Ontdek meer over het verbeteren van productieprocessen

Wil je meer te weten komen over productieprocessen verbeteren en welk systeem of welke software je het best kunt gebruiken om een proces binnen je organisatie te verbeteren en de productie-efficiency te verhogen? Neem dan contact met ons op via +31 76 5156572 of info@agilitec.nl en vraag de experts van Agilitec uit Breda naar de mogelijkheden. Wij helpen je graag verder met onze softwareoplossingen.

Vraag demo aan