Wij helpen je om je OEE te berekenen en verbeteren

OEE: Hoe berekenen en verbeteren

Wil je graag het OEE van je bedrijf laten berekenen en, indien nodig, verbeteren? Wij geven je graag meer informatie over de formule waarmee je je OEE kunt berekenen en helpen je met plezier bij je OEE-meting. Agilitec is een bedrijf gespecialiseerd in softwareoplossingen voor bedrijven. Ons OEE-systeem, MyPlantFloor, stelt je in staat om realtime OEE-registratie uit te voeren.

Vraag demo aan

Wat is OEE?

Wat is OEE en hoe kunnen we dit berekenen?

Wat is OEE?

De afkorting OEE staat voor “Overall Equipment Effectiveness”. In het Nederlands betekent dit “de werkelijke benuttingsgraad van machines”. Het is met andere woorden een indicatie die aanduidt hoe effectief een bedrijf of afdeling haar productielijn(en) inzet. OEE is een essentiële maatstaf in Lean Manufacturing en TPM. De OEE-berekening wordt uitgedrukt in een percentage van 0 tot 100%. De formule om de OEE te berekenen gaat als volgt: beschikbaarheidsgraad * prestatiegraad * kwaliteitsgraad

Een OEE-systeem geeft inzicht in de grootste verliezen

Wat is OEE en hoe kun je OEE-berekenen met een OEE-formule

Elimineren van verliezen

Een ideale productielijn produceert zonder onderbrekingen op volle snelheid alleen maar goed verkoopbare producten, en haalt dus een score van 100% in de OEE-meting. In de praktijk is een dergelijke score onhaalbaar en geldt een score van 85% als world class. De inzet van realtime OEE-registratie maakt zichtbaar welke verliezen moeten worden aangepakt om de benuttingsgraad te verhogen.

OEE berekenen aan de hand van een OEE calculation example

Voorbeeld van OEE berekenen aan de hand van de formule

De theoretische opbrengst (Name Plate Capacity) van een machine is 17 stuks/min. In een dienst van acht uur bedroeg de totale stilstandsduur 200 minuten. Binnen deze werkelijke productietijd zou de machine 280*17 = 4760 producten kunnen produceren, maar het werden er uiteindelijk maar 4100 wegens een te lage snelheid. Van de geproduceerde producten kregen er 95 een herbewerking en werden er ook nog eens 10 afgekeurd. Uiteindelijk betekent dit een beschikbaarheidsgraad van (480-200)/480 = 58%, een prestatiegraad van 4100/4760 = 86% en een kwaliteitsgraad van (4100-105)/4100 = 97%. Het berekenen van de OEE aan de hand van de formule gaat in dit voorbeeld als: 58% * 86% * 97% = 48%.

Dit lijkt wellicht een extreem slecht resultaat, maar in werkelijkheid is het geen uitzondering in bedrijven zonder OEE-systeem. Er is dus voldoende verbeterpotentieel om er mee aan de slag te gaan.

De OEE formule is: beschikbaarheidsgraad * prestatiegraad * kwaliteitsgraad

De zes belangrijkste verliezen

Om de OEE te kunnen verbeteren, is informatie nodig over de belangrijkste verliezen. De zes belangrijkste verliezen die optreden zijn:

Beschikbaarheidsverliezen

·         Wachten op omstellen
·         Technische storing

Snelheidsverliezen

·         Korte stops
·         Machine niet op volle snelheid

Kwaliteitsverliezen

·         Rework
·         Afkeur van producten

OEE = beschikbaarheidsgraad * prestatiegraad * kwaliteitsgraad = B/A * D/C * F/E

Realtime OEE verbeteren is een lucratief proces, omdat bij een resultaat van 48% (zoals in bovenstaand voorbeeld) een verbetering van 5% in de OEE-meting gelijk is aan 10% meer output. En dat met dezelfde middelen!

Het verbeterresultaat staat of valt echter met de verbetercultuur. Want realtime OEE-registratie en OEE-meting is één, het effectief verbeteren van de OEE is een tweede. Zolang de informatie niet leidt tot een gedragsverandering en een doeltreffend OEE-systeem, zal de score niet verbeteren.

Realtime OEE registreren

Realtime OEE-registratie met MyPlantFloor

Onze OEE-software, MyPlantFloor, combineert automatische verzameling en analyse van realtime OEE-registratie met realtime productieplanning en documentatie. Het resultaat is betrouwbare data en een bijdrage aan de verbetercultuur. Dankzij ons OEE-Systeem kun je zeer gericht productieprocessen verbeteren en zo je omzet enorm verhogen. Het is dus een onmisbare tool voor elk bedrijf.

Begin nu met OEE berekenen en analyseren

De MyPlantFloor software biedt je alle informatie om resultaatgericht te visualiseren en te analyseren. Wil je graag ons OEE-systeem installeren in je bedrijf? Of wil je graag eerst de OEE van je bedrijf berekenen, om te kijken op welk gebied je moet verbeteren? Contacteer ons dan snel via +31 76 5156572 of via info@agilitec.nl. Je kunt bij ons rekenen op een uitstekende service.

OEE-software