Ons OEE-systeem zorgt voor een grotere productiviteit

Verbeter je OEE met een krachtig OEE-systeem

Een goed OEE-systeem draagt actief bij aan een positieve verbetercultuur met belangrijkste voordeel een hogere benuttingsgraad van de bestaande (productie)middelen oftewel een hogere OEE. Uiteindelijk kun je stellen dat je meer doet met de bestaande middelen en resources zonder harder te werken.

OEE Systeem
Productieprocessen optimaliseren met een OEE Systeem

Inhoudsopgave

De noodzaak van een goed OEE-systeem

De OEE-berekening an sich is niet heel gecompliceerd en dat maakt dat er heel wat OEE-systeem aanbieders zijn op dit gebied. Een eerste stap is vaak een papieren administratie. Dit geeft weliswaar een goeie indicatie van het OEE-cijfer, maar is vaak onnauwkeurig qua verliesoorzaken (papier is geduldig) en kost zowel de invullers als de dataverwerkers veel tijd en energie. Ondanks dat de data soms pas dagen later beschikbaar komt, is ze redelijk goed bruikbaar voor analyse door een verbeterteam. Met proces aanpassingen kun je steeds de grootste pijnpunten wegnemen met als resultaat dat de verliezen afnemen en de OEE stijgt.

De meeste aanbieders van een OEE-systeem richten zich vooral op het automatisch verzamelen van de (beschikbaarheids)verliezen om zodoende de verbeterteams sneller van informatie te kunnen voorzien zonder daar al te veel moeite voor te hoeven doen. Metingen worden vertaald naar de 3 categorieën en OEE berekend over een periode. Het gaat hier vaak puur om de machine OEE.

OEE-gegevens op een dusdanige manier aanbieden dat het gaat leven bij de mensen die het dichtst bij het proces staan, vraagt wat meer inspanning. MyPlantFloor's OEE-Systeem wil naast data voor verbeterteams ook alle operators graag deelnemer maken in het verbeterproces. Want verbeteren is een cultuur die allen aangaat en niet alleen beperkt moet worden tot verbeterteams. Zij kunnen geen technische storingen oplossen.

Iedereen doet mee!

Een papieren administratie kan tijdrovend zijn, fouten met zich meebrengen en is niet altijd even inzichtelijk. MyPlantFloor gaat verder dan een traditioneel OEE-systeem. Het betrekt alle gebruikers in het verbeterproces, van productiemedewerkers tot collega's van onderhoud, logistiek en kwaliteit. Hierdoor ontstaat een brede verbetercultuur waarbij iedereen actief bijdraagt aan het verhogen van de OEE.

Dit vereist wel enkele specifieke eigenschappen van het OEE-systeem:

Gelukkig voldoet MyPlantFloor aan al deze eisen en is het daarnaast bovendien uitbreidbaar tot een volwaardig MES-systeem. Klaar om meer te ontdekken over OEE verbeteren?

MyPlantFloor OEE-systeem: Een unieke totaaloplossing

MyPlantFloor koppelt, via een engine, met elke machine, houdt stilstanden automatisch bij (gepland en ongepland), en biedt zuivere OEE-data voor procesverbetering. MyPlantFloor kent in vergelijking met andere OEE-systemen unieke eigenschappen we hieronder graag toelichten:

Dankzij de ingebouwde Engine kan het OEE-Systeem:

OEE-Systeem_Operatorscherm
MyPlantFloor: OEE-Systeem + Online productie- en masterdata in 1

Hoge kwaliteit OEE-data en geïntegreerde orderadministratie

Dankzij de unieke eigenschappen van de engine biedt MyPlantFloor een kwalitatief hoog en realtime OEE-percentage door automatische stilstandsregistratie bij elke machine, zowel gepland als ongepland. Hiermee krijg je zuivere OEE-percentages voor multidisciplinaire teams.

Papierloze orderadministratie

Het OEE-systeem integreert papierloze orderadministratie via een standaard ERP-koppeling. Het operatorscherm geeft toegang tot status van lopende orders, orderdetails als BOM, verpakkingsinstructies, en veel meer. Dit bespaart papier en administratief werk en biedt flexibiliteit in productieaansturing.

Realtime inzicht

De server verzamelt en toont automatisch OEE-, order- en machinedata in een webgebaseerde interface, waardoor alle afdelingen constant en realtime op de hoogte zijn van machine-, voorraad- en orderstatus.

Verbeterde samenwerking

MyPlantFloor biedt nauwkeurige eindtijden voor orders, waardoor Logistiek, Kwaliteit en Onderhoud beter kunnen samenwerken en verbeteringen op de werkvloer kunnen doorvoeren, wat leidt tot een hogere OEE.

Het OEE-systeem uitbreiden naar een volwaardige MES-oplossing

Het OEE-systeem biedt de mogelijkheid om nog verder uit te breiden voor nog minder OEE-verliezen en papierstromen. Dit kan stapsgewijs tot een volwaardige MES-oplossing, en op elk gewenst moment. Je kunt kiezen uit verschillende configureerbare standaardmodules, zoals Maintenance management (CMMS), Energiemanagement (EMS), kwaliteitsbeheer (QC), Grafische plantafel, Omsteltijdreductie en meer. Deze modules kunnen afzonderlijk of geïntegreerd worden ingezet en versterken elkaars functionaliteiten.

Betaalbaar en gegarandeerd succes

MyPlantFloor's OEE-systeem biedt veel functionaliteit tegen een betaalbare prijs. Je kunt kiezen en betalen voor alleen de modules die voor jou interessant zijn. Hierdoor heb je garantie op een extreem korte terugverdientijd, ongeacht de grootte van je bedrijf.

Conclusie

Een OEE-systeem is essentieel voor het optimaliseren van je productieprocessen en het creëren van een positieve OEE-verbetercultuur. Het biedt een totaaloplossing met realtime OEE-percentages, geïntegreerde papierloze orderadministratie en de mogelijkheid om uit te breiden naar een volwaardig MES-systeem. Met betaalbare prijzen en gegarandeerd succes is MyPlantFloor de partner die je nodig hebt om je productie-efficiëntie te verbeteren.

Vraag een demo aan

Bedankt voor het lezen van ons artikel over MyPlantFloor’s OEE-systeem en andere oplossingen. We hopen dat je geïnspireerd bent geraakt om je productieprocessen te verbeteren en een positieve OEE-verbetercultuur te creëren. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of om een demo aan te vragen van onze OEE-software. We staan klaar om je te helpen de productie-efficiëntie te verhogen.

Veel gestelde vragen

FAQ

Laten we eens verder ingaan op enkele veelgestelde vragen.

Wat doet een OEE-systeem?

OEE staat voor Overall Equipment Effectiveness en is een maatstaf voor de efficiëntie van productiemachines. Een OEE-systeem meet de beschikbaarheid, prestaties en kwaliteit van een machine en helpt bij het identificeren van verbeteringsmogelijkheden.

Hoe helpt een OEE-systeem bij procesoptimalisatie?

Een OEE-systeem verzamelt realtime productiegegevens over machineprestaties en stilstanden, waardoor bedrijven de efficiëntie van hun productieprocessen kunnen verbeteren. Het biedt inzicht in verliezen en helpt bij het nemen van geïnformeerde beslissingen.

Waarom is MyPlantFloor's OEE-systeem een goede keuze?

MyPlantFloor biedt een uitgebreide oplossing die alle gebruikers betrekt in het verbeterproces. Het biedt realtime OEE-data, geïntegreerde orderadministratie en de mogelijkheid om uit te breiden naar een MES-systeem, alles tegen betaalbare prijzen.

Hoe snel kan ik resultaten verwachten met MyPlantFloor's OEE-systeem?

De snelheid van resultaten hangt af van je specifieke situatie, maar MyPlantFloor garandeert een extreem korte terugverdientijd dankzij de efficiëntieverbeteringen die het systeem biedt.