Energie Monitoring Syteem voor (productie-) bedrijven in de industrie

Energie Monitoring Systeem voor bedrijven en de industrie

Het uitvoeren van doeltreffende Energie Monitoring voor bedrijven en gebouwen in de (productie-) industrie is ondenkbaar zonder een Energie Monitoring Systeem. In dit uitgebreide artikel gaan we dieper in op hoe zo’n systeem bedrijven kan ondersteunen bij het efficiënter omgaan met energie en het realiseren van kostenbesparingen. Ten slotte zullen we toelichten welke voordelen MyPlantFloor EMS biedt wanneer je data uit het Energiemonitoringssysteem combineert met gegevens uit de productie.

Energieverbruik monitoren met een Energie Monitoring Systeem
Energieverbruik monitoren met een Energie Monitoring Systeem
Laten we direct beginnen en de belangrijkste aspecten van Energie Monitoring in de industrie verkennen.

Inhoudsopgave:

Introductie: Energie Monitoring voor bedrijven

De voortdurende stijging van energiekosten en de groeiende vraag naar duurzaamheid dwingen bedrijven om serieus na te denken over hun energieverbruik. Hier komt Energie Monitoring in beeld. Energie Monitoring is een allesomvattende benadering om energie in bedrijven efficiënter te gebruiken, gericht op kostenvermindering en het verminderen van de ecologische voetafdruk van een bedrijf.

Wat doet een Energie Monitoring Systeem?

Een Energie Monitoring Systeem (EMS) vormt de kern van een effectief Energie Monitoring programma in de industrie. Het is een geïntegreerd systeem dat specifiek is ontworpen voor het monitoren, beheren en optimaliseren van energie. Dit systeem varieert van eenvoudige softwaretoepassingen tot uitgebreide combinaties van hardware en software.

Met behulp van Energiemonitoring kun je het energiegebruik van jouw bedrijf nauwkeurig volgen en beheren door data te verzamelen over het verbruik van elektriciteit, gas, olie, water en andere energiebronnen.

Eenvoudig installeren van de Stroomsensor van een Energiemonitoringssysteem
Eenvoudig installeren van de Stroomsensor
MyPlantFloor Energie Monitoring Systeem maakt gebruik van draadloze stroomsensoren die je eenvoudigweg rond een kabel klikt. Je kunt de stroomsensoren gemakkelijk zelf aanbrengen, want je hoeft niks te wijzigen aan de bestaande elektrische installatie.

Voordelen van een Energiemonitoringssysteem

De implementatie van een Energiemonitoringssysteem in de industrie brengt talrijke voordelen met zich mee, waaronder kostenbesparing, duurzaamheid, efficiëntie en transparantie in energieverbruik.

Hoe werkt het Energie Monitoring Systeem bij MyPlantFloor?

Het unieke van het Energie Monitoring Systeem MyPlantFloor EMS ligt in de mogelijkheid om (energie)gegevens niet alleen uit te lezen, maar ook analytisch te combineren met productiegegevens uit de OEE-software. Hierdoor is het mogelijk om specifieker verspilling op te sporen. Voorbeelden hiervan zijn onder andere stand-by verbruik, sluipverbruik, en afwijkend gedrag ten opzichte van een vergelijkbare machine of een vorige productieorder van hetzelfde product.

Met Energie Monitoring kun je:

Energiemonitoring: Realtime Inzicht in energieverbruik en verspilling

Een opwindend aspect van Energiemonitoring is het vermogen om realtime-inzicht te bieden in energieverbruik en verspilling in de industrie te monitoren. Afgezien van de conventionele analysehulpmiddelen, heb je met een Energiemanagementsysteem tevens de mogelijkheid om de energiedata naar Excel te exporteren of toegankelijk te maken voor een Business Intelligentiesysteem. Met deze verkregen inzichten kun je zelfstandig (of in samenwerking met een energieconsultant) stappen ondernemen om verspilling nog effectiever uit te bannen.

Realtime Energieverbruik monitoren met een Energie Monitoring Systeem
Realtime Energieverbruik monitoren

Conclusie: Voorkom verspilling door de energie te monitoren met een Energiemonitoringssysteem

Door het implementeren van een Energiemonitoringssysteem kan een bedrijf aanzienlijk kosten besparen. Dit komt doordat het systeem het bedrijf ondersteunt bij het verminderen van het energieverbruik en het bevorderen van efficiëntie. Op deze manier kan het bedrijf niet alleen financiële voordelen behalen, maar ook aan milieudoelstellingen voldoen. Daarom is een Energie Monitoring Systeem een waardevolle investering voor bedrijven van elke omvang.

Het elektriciteitsmanagement van MyPlantFloor EMS omvat niet alleen een systeem voor het beheer van de energievraag, onze consultants kunnen je ook assisteren bij het breed optimaliseren van je bestaande systeem. Haal het maximale rendement uit je bestaande (productie)middelen. Neem voor meer informatie gerust contact met ons op voor advies of om een demo aan te vragen. We staan klaar om je te helpen met energiemonitoring van jouw bedrijf.

Veel gestelde vragen

FAQ

Laten we eens verder ingaan op enkele veelgestelde vragen.

Is een Energie Monitoring Systeem uitsluitend geschikt voor grote industriële bedrijven?

Nee, Een Energie Monitoring Systeem kan worden aangepast aan bedrijven van elke omvang, variërend van kleine fabrieken tot grote complexen.

Wat zijn de kosten verbonden aan een Energiemonitoringssysteem?

De kosten van een Energiemonitoringssysteem kunnen sterk variëren, afhankelijk van de omvang van je bedrijf. Daarom is het lastig om een vaste prijs te noemen voor een Energie Monitoring Systeem. Neem gerust vrijblijvend en kosteloos contact met ons op om te worden geïnformeerd over de mogelijkheden voor je bedrijf.

Is het verplicht om een Energiemonitoringssysteem te implementeren?

Voor veel (middel)grote bedrijven is Energie Monitoring verplicht. Bedrijven met meer dan 250 medewerkers, een omzet hoger dan 50 miljoen euro of een balanstotaal van 43 miljoen euro zijn verplicht om een Energiemonitoringssysteem te installeren. Voor alle bedrijven met een energierekening van meer dan €1000 is het aanbevolen, maar niet verplicht.

Hoe draagt een Energie Monitoring Systeem bij aan duurzaamheid?

Een Energie Monitoring Systeem identificeert verspilling en inefficiënties, wat resulteert in verminderd energieverbruik en een kleinere ecologische voetafdruk.

Is het mogelijk om een Energie Monitoring Systeem te integreren met andere systemen?

Ja, een Energie Monitoring Systeem kan worden geïntegreerd met andere systemen, zoals OEE-software, om verspilling op verschillende niveaus te detecteren.

Wat zijn de te verwachten voordelen van energie monitoren met een Energiemonitoringssysteem in mijn productiebedrijf?

De voornaamste voordelen van een energie monitoren met een Energiemonitoringssysteem in de productie en industrie zijn Kostenbesparing, duurzaamheid, verbetering van efficiëntie, transparantie en naleving van milieuregels.